Big Blue Button Kullanımı ile Uzaktan Eğitim

Pandeminin uzaktan eğitimi tetiklediği bu günlerde hemen hemen her okul birçok uzaktan eğitim programıyla çalışıyor. Bazı uzaktan eğitim programları gizlilik ve kullanıcı güvenliği gibi durumlardan dolayı kullanıcılarını mağdur edebiliyor. Böyle bir durumda uzaktan eğitim için tasarlanmış olan BigBlueButon ile eğitimlerinizi internete anında taşıyabilirsiniz.

BigBlue Button uzaktan eğitim için tasarlanan  çoklu ses ve video paylaşımı,  yakınlaştırma ve çizim için  genişletilmiş beyaz tahta özelliklerine sahip açık kaynaklı bir uzaktan eğitim sistemidir. Big Blue Button üzerinde açtığınız sınıflarda herkese açık ve özel sohbet gerçekleştirebilir ve eğitim dökümanlarınızı sınıfınız ile paylaşabilirsiniz.

Big Blue Button uzaktan eğitim için hazırladığınız PDF belgelerinin ve Microsoft Office belgelerinin sunumunu destekler. Ayrıca, kullanıcılar konferansa iki rolden birinde girebilir: görüntüleyici veya moderatör. Görüntüleyen olarak, kullanıcı sesli konferansa katılabilir, web kamerasını paylaşabilir, elini kaldırabilir ve başkalarıyla sohbet edebilir.

Moderatör olarak, bir kullanıcı başkalarının sesini kapatabilir / sesini açabilir, herhangi bir kullanıcıyı oturumdan çıkarabilir ve herhangi bir kullanıcıyı geçerli sunucu yapabilir. Sunucu slaytları yükleyebilir ve sunumu kontrol edebilir. Bu sayede öğretmenler sınıfa hakim olabilir ve gereksiz gürültünün önüne geçerek daha sessiz bir şekilde ders anlatabilirler.

Digibus Size Ne Sağlar?

Digibus olarak BigBlueButton ile ilgili aşağıdaki hizmetleri vermekteyiz. Daha ayrıntılı bilgi için Online Eğitim Danışmanlığı hizmet sayfamıza göz atabilirsiniz.

BigBlueButton  Kurulumu

Öğrencilerin ve eğitmenlerin giriş yapabileceği, dersleri ve eğitim notlarını görüntüleyebileceği platformu istediğiniz alan adına veya alt alan adına kuruyoruz. Eğitmenlerinizin canlı olarak öğrencilerinize eğitim verebileceği özelliği eğitim altyapısına ekliyoruz.

Bu sayede hem sınıf oluşturup ders notu girebilirsiniz hemde sınıflara özel canlı eğitimler düzenleyebilirsiniz. Sınıf ve Ders Konularının Oluşturulması Hali hazırda oluşturduğunuz eğitim sistemini tüm ayrıntılarıyla birlikte online sisteminize taşıyoruz.

Cloud Altyapı Kurulumu

Aynı anda birçok kişinin canlı olarak ders dinlemesi ve sistemin kullanımı ciddi bir trafik oluşturacağından dolayı kendi içinde yedekleme sistemi olan ve yüksek erişimde yavaşlamayacak bir cloud sistemi kurguluyoruz.

Tasarım ve Özelleştirme

Okulunuzun marka kimliğine ve logosuna uygun olarak sistemi özelleştiriyoruz ve okulunuza entegre ediyoruz. Sisteme giriş sağşayan öğrenci ve öğretmenler sizin kurumsal kimliğinize uygun uzaktan eğitim sayfasıyla karşılaşıyor.

Big Blue Button Tüm Özellikler

  1. Açık Kaynaklı Eğitim Yazılımı: Big Blue Button açık kaynaklı olarak geliştirilen uzaktan eğitim odaklı bir yazılımdır. Bu sebepten dolayı yazılımı kullanmak için ücret ödemezsiniz. Sadece altyapı ve özelleştirme maliyetleri bulunmaktadır.
  2. 3. Parti Yazılım Desteği: Moodle, Canvas, WordPress, Joomla ve Drupal gibi diğer açık kaynaklı içerik ve eğitim yönetim sistemleriyle entegre bir şekilde çalışır.
  3. Eğitim Döküman Paylaşımı: Eğitim sırasında öğrencileriniz için hazırladığınız .pdf, word v.b. belgeleri paylaşabilirsiniz.
  4. Video Paylaşımı: Eğitim için hazırlanmış ve daha önce herhangi bir yere yüklenmiş olan eğitim videolarını kolayca paylaşabilirsiniz.
  5. Ekran & Uygulama Paylaşımı: Bilgisayarınızda açık olan uygulama ve ekranları Big Blue Button kullanırken öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.
  6. Genel ve Özel Chat: Tüm sınıfa mesaj yazabilir veya özel olarak  katılımcılarınıza mesaj yazabilirsiniz.
  7. Webcam ve Sesli Katılım: Sınıfınız derslere web kameralarını açarak ve mikrofon vasıtasıyla sesli bir şekilde katılabilirler.
  8. Gelişmiş Beyaz Tahta Deneyimi: Big Blue Button kullanırken gelişmiş beyaz tahta özelliklerini kullanarak farklı şekilleri farklı renklerde çizebilir, not alabilir ve problem çözebilirsiniz.
  9. Gelişmiş Kullanıcı Rolleri: Öğrenciler dersleri dinleyici ve katılımcı olarak takip edebilirler. Eğitmenler isterlerse tüm mikrafonları susturabilir veya açabilir. Ayrıca dersten çıkartabilirler.
  10. Test & Quiz Sistemi: Ders esnasında öğretmenler öğrencilerine anlık olarak soru sorabilir ve sonuçları paylaşabilir. Sorular iki, 3,4 veya 5 şıklı olabilir.
  11. Paylaşılan Notlar: Eğitmenler tüm sınıf için not yazabilir ve notları paylaşabilir.
  12. Cep Telefonundan Katılım: Tüm katılımcılar cep telefonlarından eğitimlere katılabilir ve eğitimleri görüntüleyebilirler.
  13. Özelleştirilebilir Sistem: BigBlueButton GreenLight desteği sayesinde logo, ana sayfa ve sınıf oluştururken özelleştirilebilir.
  14. Anlık Ders Kaydı: Ders kayıtlarınızı sunucuya kaydetmek isterseniz eğer BigBlueButton üzerinden tek bir tuşla derslerinizi kaydedebilirsiniz.
  15. Üyelik Sistemi ve Rol Yönetimi: BigBlueButton’ı dışarıya açıp öğrenci kaydı alabilir ve kayıtlarınıza farklı roller verebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için Online Eğitim Danışmanlığı hizmet sayfamıza göz atabilirsiniz.



Yazar: Salih ÇAKTI
Selçuk Üniversitesi mezunu olan Salih Çaktı internet sektöründe girişimci olarak hayatına devam etmektedir. Digi.kitchen'in kurucusudur. Hem online hem de offline pazarda faaliyet gösteren Digi.Kitchen, ilk olarak Digibus ile daha sonra sırasıyla Blogger Akademi, Widgate ve Contjet projeleri olmak üzere beş girişimiyle faaliyet göstermektedir

Bir yanıt yazın