Podcast Nedir, Nasıl Yapılır?

Yurt dışında 15-20 yıldır oldukça popüler olan podcast, ülkemizde de son 3-4 yıldır adını oldukça sık duyduğumuz ve hızla yayılan bir şey olmaya başladı. Ancak Türkiye’de de çok daha uzun süredir podcast kaydeden değerli kişiler var. İlk başta iPod’lardan dinlenebilecek şekilde tasarlanan podcastler şu anda pek çok farklı platformdan dinlenebilmektedirler. Podcast’i en kısa ve kolay şekilde istediğiniz zaman dinleyebileceğiniz ve kolayca ulaşabileceğiniz radyo programları olarak tanımlayabiliriz. Ancak podcast programları genellikle belli bir konu çerçevesinde gelişir.

Podcast’lerde konuşmacı sınırı yoktur. Bir kişi kendi başına da podcast kaydı yapabilirken, röportaj veya panel şeklinde gerçekleşen podcastler de olabilir. Hep aynı kişilerle de program yapabilirsiniz her hafta farklı konuklar da alabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir konsept ile devam edebileceğiniz podcast’iniz için bir diğer önemli unsur da konudur. Podcastler genellikle belli bir konu etrafında dolaşırlar. Bu konuların insanlar sizi dinlediklerinde ilgilerini çekecekleri konular olması gerekir. Podcast’inizin maddi anlamda da bir gelir getirebilmesi için çok dinlenmesi önemlidir.

Podcast Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir podcast kaydetmeden önce konsepte ve konuya karar vermek en önemli konudur. Pek çok kişinin ilgisini çekebileceğine ve düzenli olarak dinleyebileceğine inandığınız bir konu bulduğunuzda ise gerisi için teknik bazı konular devreye giriyor ancak telaşa hiç gerek yok bu detaylar kolayca öğrenilecek şeyler.

İyi bir konu bulduktan ve podcast kaydetmeye karar verdikten sonra eğer evinizde kendiniz kaydedecekseniz bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Bu ekipmanlar sizin ihtiyacınıza göre şekillenecektir çünkü bütçenize, aradığınız kaliteye ve hedef kitlenize göre değişkenlik gösterir. İlk başta kendinizi denemek ve işlerin nasıl gittiğini görmek için görece daha uygun ekipmanlar alarak işe başlayabilirsiniz. Hatta kendinizi denemek istiyorsanız podcast kaydetme sıklığınıza ve elinizde biriktirdiğiniz bölüm sayısına da bağlı olarak ekipmanları bir süreliğine kiralayabilirsiniz de.

Podcast Kaydetmek İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacınız Var?

Başlangıç seviyesi podcast ekipmanları için 1000 TL gibi bir bütçe yeterli olabilir ancak bu işe kaliteli başlamak istiyorsanız 3000-5000 TL aralığında bir bütçe ayırmanız daha doğru olacaktır.

Mikrofon

Nasıl bir podcast kaydetmek istiyorsanız isteyin öncelikli olarak almanız gereken ve en gerekli ilk materyal mikrofondur. Net, düzgün ve kaliteli bir ses sunabilmek için iyi bir mikrofona sahip olmanız önemlidir. Bu noktada iki çeşit mikrofondan birisini seçmeniz gerekecek. Bunlar: Analog ve dijital mikrofon çeşitleri.

Analog mikrofonlar pek çok şeyde olduğu gibi ses kalitesi bakımından daha iyiler ancak daha büyük ve kullanım açısından biraz daha zor olabiliyorlar. Fakat dijital modeller yani USB bağlantısına sahip modeller de kullanım kolaylığıyla ön plana çıkıyor.

Kayıt sırasında arka planda duyduğunuz statik sesler, yayını kulaklıkla dinlerken yaşanan gecikmeler, çoklu mikrofon kullanımındaki zorluklar ve kalite kaygısı analog mikrofonları dijital modeller karşısında ön plana çıkarıyor. USB bağlantılı modellerde ise fiyat yükseldikçe bu tip sorunlar ciddi oranda azalıyor.

POP Filtresi: POP filtresi podcast kaydetmek için olmazsa olmaz değildir. Ancak eğer bir miktar profesyonel podcast kayıtları yapmak niyetindeyseniz, ve maksimum geri dönüş almak istiyorsanız POP filtresi kullanmalısınız. Bu şekilde hem mikrofonunuzun ömrü uzayacaktır hem de filtre kullanarak konuşma sırasında ses patlamalarının önüne geçmiş olacaksınız.

Ses Kartı veya Mikser

Eğer mikrofon olarak analog bir model tercih ettiyseniz bir ses kartına sahip olmanız şart. Analog mikrofonunuzu bilgisayarınıza bağlamak için ses kartı veya mikserlerden faydalanmanız gerekiyor. Ses kartları bu konuda daha kaliteli sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Eğer tercihinizi mikserden yana kullanmak istiyorsanız satın aldığınız modelin dijital ses kartına sahip olması veya tamamen analog olması ciddi farklar yaratabilir.

Kulaklık

Kendi yayınınızın kalitesini ölçebilmek için iyi bir kulaklığa da ihtiyacınız olabilir. Eğer iyi bir mikrofonunuz varsa bile iyi bir kulaklığınızın olmaması yine kendi yaptığınız yayının gerçek kalitesini duyamayacaksınız. Bu sebeple ses kalitesi iyi olan bir kulaklık almak da sizin yayının kalitesini anlayabilmeniz için oldukça önemlidir.

Kulaklığınız ilk aşamada taviz verebileceğiniz bir şey olsa da devam eden bir podcast yayını yapıyorsanız en kısa sürede güzel bir kulaklık alarak yayınızın kalitesini artırabilirsiniz.

Mikrofon Kolu

Mikrofonunuzun titreşmemesi ve ses kalitesinin mümkün olabilecek en iyi şekilde çıkması için mikrofon tutacağı ya da mikrofon kolu almanız gerekebilir. Bu da ilk aşamada es geçebileceğiniz bir adım olsa da tam ve en doğru ses kaydını gerçekleştirebilmek için bir noktada sahip olmanızın önemli olduğu bir araçtır.

Mikrofon kolu veya tutacağı, ikiden fazla eksene sahip ve hareket edebilen gövde yapısıyla mikrofonu masa veya benzeri alanlara sabitlemenizi mümkün kılar. Mikrofon kolunun en üstüne takılan mikrofon, shock mount ile muhafaza edilir ve bu şekilde olası darbelere karşı ses kalitesinin bozulması engellenir.


Podcastin Avantajları

Podcastler aslında radyonun yerini tutmak amacıyla üretilmeseler de radyonun bir eksikliğini tamamlamak üzere çağımızın bir gerekliliği olarak ortaya çıkmıştır. Canlı yayınların kaçırıldıklarında dinlenemiyor olmaları ve kaydetmenin çok kolay olmaması, insanları istenildiği zaman dinlenebilecek ve daha kolay ulaşılabilecek bir platform arayışına itti. Bu sayede podcastler yurt dışında 15-20 yıldır ülkemizde ise son 3-4 yıldır oldukça popüler oldu.

Podcastlerin en büyük avantajı tabii ki istediğiniz zaman istediğiniz yerde dinleyebiliyor olmanız. Özellikle trafikte, seyahatlerde, yürüyüşlerde, sporda merak ettiğiniz bir konuyu veya takip etmekten hoşlandığınız birilerini başka eylemleri gerçekleştirirken dinleyebilmek oldukça büyük bir avantaj ve zaman kazancı. İçerisinde bulunduğumuz dönemde özellikle de büyük şehirlerde yaşayanlar için hayat hızla akıp giderken vakit bulamadığımız pek çok şey olabiliyor. En azından zorunlu olarak yerine getirdiğimiz eylemlerimizi ilgi alanlarımızla doldurarak biraz daha keyifli hale getirebiliriz. Podcastler işte buna müsaade etmemize hayatımızda kendimiz ve ilgi alanlarımız için vakit ayırmamıza yardımcı oluyorlar.

Kurumsal Podcast

Podcastin son yıllardaki bu ivmesi kurumlar için tıpkı yeni sosyal medya kanallarında erkenden yer alıp hedef kitleyi yakalamak gibi önemli. İletişim ve pazarlama faaliyetlerinin kaçınılmaz bir parçası olarak görülen podcast kurumların da kitlelerine ulaşabilmeleri ve kendi alanlarıyla gerek ilgili gerek farklı şekilde bağlantılı olabilecek konularda podcast programları yapmaları veya bunlara sponsor olmaları oldukça önemli.

Artık her an işler ve özellikle de girişimcilik üzerine konuşulduğunu düşünürsek iş ile ilgili podcastlerin de mutlaka belli bir alıcıları ve hedef kitleleri var. Eğer farklı kanallarda yer almayı ve adınızın geçmesini önemseyen bir firmaysanız (ki bu çağda önemsemelisiniz) podcast konusunda neler yapabileceğinizi mutlaka bir düşünün.

Digibus olarak kurumsal firmalara yönelik 3 tipte podcast üretimi yapmaktayız;

  • Podcast üretimi
  • Webinar veya Youtube yayınlarının podcaste dönüştürülmesi
  • Text to Speech teknolojisiyle yazılı metinlerin istenilen dilde podcaste çevrilmesi.

Detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 



Yazar: Salih ÇAKTI
Selçuk Üniversitesi mezunu olan Salih Çaktı internet sektöründe girişimci olarak hayatına devam etmektedir. Digi.kitchen'in kurucusudur. Hem online hem de offline pazarda faaliyet gösteren Digi.Kitchen, ilk olarak Digibus ile daha sonra sırasıyla Blogger Akademi, Widgate ve Contjet projeleri olmak üzere beş girişimiyle faaliyet göstermektedir

Bir yanıt yazın